REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rýžový nákyp podle maminky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený nákyp z rýže a dalších dvou vrstev, jablečné a tvarohové, celý nákyp nakonec zapečený pod grilem ozdobený bílkovou čepicí.


Ingredience:
500 gkulatozrnné rýže (tady Arborio)
125 g (1/8 ks)čerstvého másla + ještě kousek másla
3 lžícemoučkového cukru
1 rovná lžičkasoli
1000 mlmléka
3 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
2 ksvanilkové lusky
Na jablečnou náplň:
8 ksstředně velkých jablek
2 lžičkymleté skořice
Na tvarohovou náplň:
250 gkvalitního hrudkovitého tvarohu
2 lžícemoučkového cukru
2 ksvejce, žloutky a bílky zvlášť
nastrouhaná kúra z jednoho citronu
1 hrstušených brusinek
A ještě:
na sněhovou čepici 2 lžíce pískového cukru
na pečení zapékací mísu a lžíci másla na vymazání této

Postup:

1. Rýži nasypeme do cedníku, propláchneme vodou a necháme okapat
2. Vanilkové lusky podélně rozřízneme ostrým nožem a lžičkou vyškrábeme dřeň, tu společně i s lusky vhodíme do osoleného vařícího mléka, do kterého jsme přidali ždibec másla
3. Do mléka vsypeme okapanou rýži (pro vaření rýže volíme hrnec se sendvičovým dnem), na mírném plameni, za občasného promíchávání, vaříme cca 15 min, rýže nemusí být zcela měkká, budeme ještě zapékat
4. Rýžovou masu necháme zcela vychladnout
5. Mezitím si připravíme krém; změklé máslo vyšleháme s moučkovým cukrem doběla, poté přidáme po jednom žloutky a umícháme krásný, hladký krém
6. Rýže je pořád horká, tak nelelkujeme a jdeme si připravit další náležitosti; jablka zbavíme slupek i jadřinců a nakrájíme (nakrouháme) na tenké plátky, tvaroh vymícháme společně se žloutky, cukrem a citronovou kůrou
7. Tak, rýže už vychladla, takže žloutkový krém vmícháme do rýže, samozřejmě, že jsme z ní odstranili ty vanilkové lusky … no ta zrníčka tam nechejte!
8. Ze 3ks bílků vyšleháme pevný sníh, který lehounce vmícháme do rýžové kaše
9. Nádobu, ve které budeme zapékat, hezky vymažeme máslem, nebojte se rukou … ruka je nejlepší nástroj
10. Polovinu rýžové hmoty přemístíme do mísy, na ni (tu hmotu) stěrkou rozetřeme tvaroh a pohážeme brusinky, dále naskládáme jablečné plátky a posypeme skořicí, nesladíme, jablíčka jsou sladká dost a to ostatní taky 11. Na jablka urovnáme zbytek rýžové kaše, vložíme do trouby a pečeme při 200 °C cca 30 minut, až začne povrch zlátnout
12. Ušleháme ze zbývajících dvou bílků sníh, pak, po částech, vsypeme pískový (krupicový) cukr, až se nám udělají fešné špičky, máme hotovo
13. Slaďoučký sníh natřeme stěrkou na nákyp a vložíme znovu do trouby, pod grilem cca 2 minutky, kdo nemá funkci gril, nechá tam do zezlátnutí sněhu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy