REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rychlé koláčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z kynutého těsta rozválený plát, dalším těstem rozdělený na čtverečky, ty pak plněné libovolnou náplní, hojně posypané drobenkou. Koláč upečený v celku na plechu vyloženém papírem na pečení. Servíruje se rozkrájený na jednotlivé koláčky.


Ingredience:
500 ghladké mouky
100 grostlinného tuku Hera
100 gcukru krystal
2 ksžloutky
1 kskostka droždí (42 g)
200 mlplnotučného mléka
špetka soli
Na drobenku:
100 ghrubé mouky
80 grostlinného tuku Hera
50 gcukru moučka
Na náplň:
tvaroh, povidla, mák, ovoce, džem, pečená jablka, ořechy
Ostatní:
1 ksvejce na potření
papír na pečení

Postup:
  1. Ve vlažném mléce rozmíchejte lžící cukru a lžíci mouky, rozdrobte do něj droždí a nechejte stát asi deset minut na teplém místě, až budou na povrchu bubliny, kvásek je připravený
  2. Heru si rozpusťte v malém hrnci na plotně
  3. Do mísy kuchyňského robota dejte mouku, vyklepněte do ní dva žloutky a přidejte zbylý cukr a špetku soli, vlijte mléko s kváskem a rozpuštěnou, mírně vychlazenou Heru, nasaďte na robota hnětací nástavec a umíchejte hladké, nelepivé těsto
  4. Těsto nechejte kynout, pod utěrkou, na teplém místě, 1 hodinu
  5. Mezitím, co těsto kyne, připravte si náplně a drobenku; náplně si zvolte podle sebe, výborný je tvaroh s cukrem, maková náplň, povidla, mleté sušené hrušky, ořechy, marmeláda, cokoliv máte doma po ruce a máte rádi
  6. Smíchejte cukr, mouku a Heru, míchejte tak dlouho, až bude směs sypká a drobivá, z vykynutého těsta oddělte 300 g, zbytek těsta vyválejte na pomoučeném válu
  7. Plát těsta dejte na plech vyložený pečícím papírem a ještě menším válečkem rozválejte až do krajů, z odděleného těsta uválejte tenké válečky, kterými rozdělíte těsto na plechu, na jednotlivé čtverečky, povrch těsta potřete rozšlehaným vejcem
  8. Do jednotlivých čtverečků dejte připravené náplně, posypejte drobenkou, nechejte ještě 15 minut kynout
  9. Dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, pečte 30 minut
  10. Po vychlazení plát rozkrájejte na jednotlivé koláčky.
Poznámka:

Zdroj: Recept od blogerky Elly, další si můžete prohlédnout zde: www.bohynekuchyne.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy