REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Polévka z hlávkového zelí a smetany, se salámovými kytičkami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vydatná polévka z hlávkového zelí a brambor, ochucená několika druhy koření. Zjemněná smetanou a zdobená salámovými kytičkami.


Ingredience:
1 ksmenší hlávky světlého hlávkového zelí
7 kskuliček nového koření
4 ksstředně velkých brambor
3 ksbobkového listu
1 kstučné smetany ke šlehání
1 ksvelké cibule
4 lžíceocta
2 lžíce třtinového cukru
1 lžícemásla
kmín
pepř
sůl
A dále:
300 gtočeného javořického salámu

Postup:

1. Do velkého hrnce dáme máslo, necháme ho rozehřát, na něj dáme zesklovatět nadrobno pokrájenou cibuli
2. Když je lehce dozlatova, přidáme k ní veškeré koření, vše spolu pořádně promícháme, přisypeme třtinový cukr a necháme spolu vše chvíli restovat
3. Cibule nesmí být příliš tmavá a cukr by neměl zcela zkaramelizovat
4. Přilijeme vodu, kterou zaplníme cca čtvrt hrnce
5. Hlávku zelí jsme si v mezičase nebo zcela předtím, než jsme začali vařit, pokrájeli na malé kousky a ty vsypeme do hrnce
6 . Do hrnce dolijeme tolik vody, aby bylo pokrájené zelí zcela potopené a nad ním byla cca 1 cm vrstva vody, během vaření se nám jí dost vyvaří
7. Vše pořádně osolíme (tato polévka „polkne“ velké množství soli, takže nešetříme) a přilijeme 4 lžíce octa
8. Takto vaříme polévku cca 40 minut do změknutí zelí
9. Jakmile je zelí téměř doměkka, oloupeme 3 brambory, které pokrájíme na malé kostičky a přimícháme je k zelí, snažíme se je všechny potopit, aby se dobře provařily
10. Jeden brambor jsme si nastrouhali na struhadle najemno a polévku jím zahustíme
11. Vaříme dalších cca 15 minut za občasného promíchání.
12. Zcela na závěr do polévky přilijeme tučnou smetanu ke šlehání, téměř hotovou polévku dobře promícháme, ochutnáme, pokud nám připadá málo slaná, přidáme sůl dle chuti
13. Chvíli ji ještě provaříme a polévka je hotová. Vedle na pánvi si orestujeme na kolečka pokrájený točený salám, který po okrajích nařízneme a vytvoříme tak restované kytičky, kterými zdobíme polévku, když ji servírujeme na talíř.

Doporučení:

K polévce se velmi hodí přikusovat kváskový chléb, je lahodná, výtečná.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy