REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pohankový nákyp s ovocem a sněhovou čepicí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento sladký nákyp z povařené pohanky, ovoce a dalších surovin chutná teplý i po studenu. Navíc je to zdravá dobrota!


Ingredience:
1 hrnek (400 ml)pohanky
1,5 hrnkuvody (toho samého hrnku)
špetka soli
Dále budeme potřebovat:
100 gsušených nesířených (nejlépe) meruněk
100 gmásla
1 hrstsušených brusinek
3 lžícekrupicového cukru
2 lžícemoučkového cukru
1 lžícetřtinového cukru
2 lžičkymleté skořice
2 ksvejce + 2 bílky
1 ksmeruňkový kompot (500 g netto)
vanilkovou dřeň nebo vanilkový extrakt

Postup:

1. Pohanku nasypeme do sítka a propláchneme vroucí vodou, přemístíme do hrnce a zalejeme jedním a půl hrnkem vroucí vody, přidáme špetku soli a necháme projít varem, přiklopíme a necháme 20 minut „dojít“
2. Změklé máslo utřeme s cukrem, žloutky a vanilkou do pěny
3. Sušené meruňky namočíme na 1 hodinu do rumu nebo do vody, kompotované meruňky vyklopíme do síta a necháme okapat, šťávu z nich můžeme podávat k hotovému nákypu
4. Vyšlehané máslo, překrájené meruňky (sušené i kompotované) a brusinky přidáme ke zchládlé pohance a důkladně promícháme, podle chuti event. dosladíme
5. Přidáme skořici a vše urovnáme do máslem vymazaného pekáčku, vložíme do trouby a na 200 °C a zapékáme 15 – 20 minut
6. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh, po částech přidáváme krupicový cukr, stěrkou vyrovnáme na přepečenou pohanku a zasypeme třtinovým cukrem
7. Zapékáme dalších cca 10 minut.

Doporučení:

Kdo chce, může si nákyp přelít šťávou z kompotu.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy