REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněný bramborový knedlík a zelí z červené řepy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční bramborové knedlíky plněné masovou směsí, servírované s netradičním, ale přitom skvělým zelím připraveným z červené řepy a dalších surovin.


Ingredience:
Těsto na knedlíky:
900 gbrambor (netto)
150 gdětské krupice
250 ghrubé mouky
2 lžičkyjablečného octa
2 lžičkysoli
2 ksvejce
Na náplň:
400 guvařeného uzeného maso (libovolného)
1 lžícesádla
1 kscibule
špetka muškátovéhi květu
1 ksstroužek česneku
pepř
sůl
Na zelí z červené řepy:
700 gbulv červené řepy (cca 5 ks)
2 lžičkysolamylu
1 lžícesádla nebo oleje
50 ml vody
1 kscibule
krystalový cukr
ocet
sůl

Postup:

1. Den předem si uvaříme brambory ve šlupce
2. Druhý den je oloupeme a nastrouháme na jemno, pomeleme nebo prolisujeme
3. Do mísy k nim přidáme prosátou krupici, mouku a všechny ostatní ingredience, rychle vypracujeme těsto (moc se s tím necouráme, protože dlouhým zpracováváním nám těsto řídne, a to nechceme)
4. Náplň už máme připravenou.. to jsem neřekla? :-))))) Uvařené uzené maso pomeleme, na sádle necháme zesklovatět na kostičky pokrájenou cibuli, do mísy dáme pomleté maso, cibulku a všechny ostatní ingredience, vše promícháme a doladíme chutě
5. Zpracované bramborové těsto si rozdělíme na poloviny (lépe se nám s ním pak pracuje), z každé poloviny vyválíme hada a nakrájíme na kousky, které trochu rozplácneme
6. Z náplně si v dlaních tvoříme malé kuličky, které klademe do středu bramborových placek, pořádně spojíme všechny konce a v dlaních trochu zmáčkneme
7. Na lehce pomoučeném (hrubou moukou) vále utvoříme koule, ty vaříme ve vroucí osolené vodě 8 minut od doby, co začnou vřít, vytáhneme je a necháme důkladně okapat
8. Podáváme, v tomto případě, se zelím z červené řepy.

Příprava zelí z červené řepy:
1. Den předem si uvaříme řepu do měkka
2. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubo na slzičkovém struhadle
3. Na tuku osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou řepu
4. Podle chuti osolíme, přidáme cukr a ocet
5. Ve vodě rozmícháme solamyl, přidáme k řepě a necháme pár vteřin provařit.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy