REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněné hlemýždí ulity

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ulity šneků plněné směsí z hlemýždích tělíček, sardelí, žemlí a žloutků.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
8 kssardelí
5 ksžloutků
5 ksoloupaných tvrdších žemlí
200 gmásla
1/4 lmléka
trochu cayenského pepře
trochu mletého muškátového
květu
trochu citrónové kůry
trochu zelené petržele
strouhanka
sůl
máslo na pokapání
ulity na plnění

Postup:

1. Ve vývaru uvařená a vychladlá hlemýždí tělíčka nadrobno rozsekáme
2. Žemle nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnečku, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát, potom namočené žemle lehce vymačkáme a sítem prolisujeme
3. V misce utřeme máslo do pěny a k němu přidáme prolisované žemle, žloutky, prolisované sardele, okořeníme a dobře vše promícháme
4. Nakonec do směsi přimícháme rozsekané hlemýždě a jemně nasekanou zelenou petržel, je-li nádivka řídká, přimícháme do ní trochu strouhanky, a je-li příliš hustá, rozředíme ji mlékem
5. Hotovou nádivku necháme v chladničce ztuhnout, pak nádivku vyválíme na silnou nudli na strouhankou posypaném vále, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit
6. Z jednotlivých dílů si utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých ulit
7. Plněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru
8. Naplněné ulity přitiskneme (přečnívající náplní spojíme) trochu k sobě, jednak aby ulity dobře stály, jednak aby se nádivka nedotýkala misky
9. Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme dorůžova, to trvá 10 až 15 minut
10. Upečené hlemýždě upravíme na mísu a ozdobíme zelenou petrželí a na dílky nakrájeným citrónem.

Doporučení:

Obměna: Žemle můžeme místo do mléka namočit do bílého vína a nádivku okořenit polovinou stroužku utřeného česneku.

Poznámka:

Příloha: Bílý chleba nebo topinky a jemný zeleninový salát nebo kompot. Recept na vařené hlemýždě viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy