REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Plněná paprika s rajskou a rýží

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Papriky plněné mletým masem z vepřové plece s výbornou omáčkou ze sekaných rajčat dochucenou perníkem a bylinkami. Další klasika české kuchyně.


Ingredience:
400 gvepřové plece (mleté)
100 mlsmetany na vaření 12 %
4-6 ksdlouhých zelených paprik
2 ksstroužku česneku
1 lžičkasušeného oregána
1 lžičkasušené bazalky
čerstvě drcený pepř
sušený tymián
sůl
Na rajskou omáčku:
400 gsekaných rajčat v plechovce
115 grajčatového protlaku
10 kslístků čerstvé bazalky
2 ksbobkových listů
1 kscibule
3 lžícetřtinového cukru
3 lžíceolivového oleje
2 lžícestrouhaného perníku
1 lžícecitronové šťávy
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
1 lžícesádla
voda, džus nebo rajčatová šťáva na zředění
sůl
Na rýži:
250 grýže
2,5 lvody
sůl

Postup:

1. Maso v misce promícháme se všemi ingrediencemi, osolíme dle chuti a potřeby, přidáme smetanu, řádně promícháme a necháme v chladnu chvilku odležet
2. Mezitím si očistíme papriky, seřízneme jim prdelky a zbavíme je jadýrek
3. Masovou směsí pak lusky naplníme, pokud nám směs zbude a už nemáme papriku, utvoříme v navlhčených dlaních kouličky
4. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky nakrájenou cibuli, nasekaná rajčata z plechu a zlehka osolíme
5. Přidáme naplněné papriky, bobkový list a bazalkové lístky, papriky pokapeme oliváčem a dáme péci do trouby vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 40 minut, během pečení papriky otáčíme
6. Když máme hotovo, papriky vyjmeme a udržujeme v teple
7. V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme cukr a necháme lehce zkaramelizovat. Přidáme protlak a krátce zarestujeme
8. Rajčatovou směs z trouby přidáme do hrnce (nezapomeneme vyndat bobkáč, bazalku ponecháme), přidáme mouku, zředíme vodou nebo rajčatovou šťávou (džusem) a necháme na mírném plameni za stálého míchání probublávat
9. Přidáme strouhaný perník, citronovou šťávu, doladíme chutě (cukr, sůl …) a doředíme na požadovanou konzistenci
10. Nakonec tyčovým omáčku mixérem rozmixujeme, můžeme jen tak, halabala rustikálně, nebo úplně dohladka.
11. Příprava rýže: rýži nejdříve dobře propláchneme v teplé vodě (tím ji zbavíme nečistot, škrobu a nebude po uvaření lepkavá)
12. Studenou vodu osolíme, přivedeme do varu a přidáme rýži
13. Zamícháme a na mírném plameni pod pokličkou vaříme doměkka (asi 25 minut, záleží na druhu rýže)
14. Rýži zcedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat
15. Pokud rýži podáváme jako přílohu, prohřejeme ji na trošce másla.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy