REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečené krůtí paličky na másle a bylinkách, lepenice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Kombinace staročeské lepenice a dozlatova upečených krůtích noh chutná prostě skvěle! Dobrý nápad na vydatný teplý oběd.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kskrůtí paličky (dolní stehna)
80 gšpeku
3-4 lžícemásla
1 svazekčerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, oregáno, šalvěj)
po špetce sušených bylinek (majoránka, tymián, rozmarýn...)
voda na podlévání
sůl
Na lepenici:
600 gbrambor
250 gkysaného zelí
50 gšabatecké slaniny (nebo jiné)
2 ksmenší cibule
1 lžícecukru (množství je orientační, záleží na kyselosti zelí a chuti strávníka)
1 lžícesádla
voda
sůl dle potřeby

Postup:
  1. Paličky osolíme a okořeníme, špek nakrájíme na nudličky a vložíme spolu se 2 lžícemi másla, bylinkami a paličkami do pekáčku
  2. Přidáme cca 200 ml vody, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 °C tak 1 hodinu, během pečení přeléváme výpekem, event. přidáme vodu
  3. Odklopíme, teplotu snížíme na 180 °C  a pečeme další 1 hodinu, opět, teď už častěji, přeléváme výpekem, obracíme a podléváme dle potřeby
  4. Úplně nakonec přidáme zbývající máslo a troubu vypneme.

Příprava lepenice:

  1. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a v osolené vodě uvaříme doměkka
  2. Do kastrolu si dáme sádlo, na kostičky pokrájenou slaninu a cibuli, smažíme dozlatava
  3. Přidáme překrájené zelí, cukr dle chuti, eventálně i sůl, podlijeme malinko vodou a dusíme doměkka
  4. Uvařené brambory omastíme lžící sádla a rozšťoucháme
  5. Přidáme k zelí a důkladně promícháme.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy