Plátky hřibů zprudka orestované na oleji, servírované pokladené směsí ze zbytků hub, strouhanky, česneku a jarní cibulky, ochucené citronovou šťávou.
Ingredience:
600 g | hřibů smrkových nebo dubových střední velikosti |
1 lžíce | nasekané petrželky |
1 lžíce | strouhanky |
4 ks | stroužky česneku |
1-2 ks | jarní cibulky i s natí |
citronová šťáva | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Hřiby očistíme, uřízneme nožky a kloboučky nakrájíme na 1 cm silné plátky, na rozpáleném oleji je opečeme rychle z obou stran, až začnou zlátnout.
- Opečené plátky hřibů osolíme, opepříme, vyjmeme a dáme stranou, do oleje přidáme nasekané nožky, zbytky kloboučků, najemno nakrájenou cibulku, nasekaný česnek a strouhanku, směs osolíme, opepříme a vše krátce osmahneme.
- Na závěr zastříkneme citronovou šťávou.
- Na talíře naservírujeme plátky kloboučků, posypeme osmahlou směsí, ozdobíme nasekanou petrželkou a podáváme s bílou bagetou nebo jiným pečivem.
K pokrmu je vhodné bílé suché víno.
Poznámka:Text i foto: Dalibor Marounek