REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená krůta s kaštanovou nádivkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dozlatova upečená krůta s nádivkou připravenou z umletých pečených kaštanů, libového vepřového masa, vnitřností z krůty a dalších ingrediencí.


Ingredience:
1 kskrůty
100 gmásla
100 gslaniny
hladká mouka
horká voda
sůl
Na nádivku:
250 glibového vepřového masa
150 gumletých, dopředu upečených kaštanů
120 gžampiónů
100 gsušených švestek máčených ve víně
100 gnastrouhaného tvrdého sýra
2 dclbílého vína
1 lžícemedu
4-5 ksvajec
játra, srdce a žaludek z krůty
muškátový oříšek
černý pepř
olej
sůl

Postup:

1. Důkladně očištěnou, opranou a osušenou krůtu připravíme k pečení; nohy pod stehenními klouby nožem nasekneme a paličkou přerazíme, vidličku provlékneme mezi šlachami, které vytrháme, s poslední šlachou odpadnou běháky
2. Částí slaniny prošpikujeme prsa a stehna
3. Očištěnou a prosolenou krůtu naplníme připravenou nádivkou, otvor zašijeme nití a dáme na rozpuštěné máslo v pekáči
4. Pečeme za občasného přelévání šťávy z výpeku, sem tam krůtu při pečení obracíme, aby se nám maso peklo stejnoměrně
5. Upečenou krůtu vyjmeme, naporcujeme
6. Šťávu necháme vysmahnout, pak ji zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme, zalijeme horkou vodou, nakonec hotovou šťávu procedíme.

Příprava kaštanové nádivky:
1. Do misky vložíme na drobno pokrájené maso, usekané drůbky, umleté kaštany, nadrobno nakrájené švestky i podušené žampióny
2. Nádivku osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a pak ji přelijeme bílým vínem
3. Ke směsi přidáme ještě nastrouhaný sýr a lžíci medu, vše dobře promícháme
4. Dáme dusit na rozpálený olej, po chvíli přidáme vejce, která necháme ztuhnout.

Doporučení:

Do nádivky lze ještě přidat nějaká uzenina (kostičky šunky, plátky párků …)

Poznámka:

Více o jedlých kaštanech se dozvíte zde: Jedlé kaštany.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy