REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pečená kantonská žebírka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento recept je jednodušší verze znýmých kantonských žebírek. Recept tedy pochází z Číny.


Ingredience:
500 gvepřových žeber
3 lžíceomáčky hoi-sin
1 lžícecukru
1 lžícesvětlé sójové omáčky
1 lžícetmavé sójové omáčky
1 lžícerýžového vína nebo
suchého cherry
10 lžicvody nebo vývaru
chilli omáčka na namáčení
nať koriandru na ozdobení

Postup:

1. Ostrým nožem zbavíme žebírky přebytečného tuku a podélnými řezy kolem kosti získáme jednotlivá žebra, každé pak nasekáme na další 3-4 díly, vložíme je do pekáče
2. Smícháme cukr, obě sójové omáčky, víno a omáčku hoi-sin a touto směsí žebra přelijeme, žebra několikrát obrátíme, aby se dobře obalila a necháme je 3 hodiny marinovat
3. Přilijeme vodu nebo vývar a žebra zapékáme 15-20 minut v dobře předehřáté troubě na cca 200 °C
4. Pak žebra obrátíme, snížíme teplotu na 170 °C a pečeme je ještě dalších 35-40 minut
5. Žebra dáme na talíř, přelijeme je omáčkou z pekáče, ozdobíme lístky koriandru a podáváme s chilli omáčkou, kterou servírujeme ve zvláštní misce, v které se žebírka při konzumaci namáčejí.

Doporučení:

– Chilli omáčka nemusí být příliš ostrá. Na trhu již existuje velký výběr, hlavně asijských, omáček.- Kantonská žebírka servírujeme s čerstvým chlebem.

Poznámka:

Omáčka hoi-sin: Nazývaná také \“Pekingská omáčka\“, je to husté, červenohnědě zbarvené, sladké a silně aromatické kapalné koření. Můžeme se s ní setkat nejen v obchodech s asijským zbožím, ale je již k dostání i u nás ve všech supermarketech.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy