REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Patenty

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na bramborové placky na sladko z jižní Moravy. Placky se pekly na sucho na kamnech, jedli se samotné nebo se pomazaly máslem z obou stran, aby zvláčněly, potom marmeládou, stočily se a posypaly mákem a cukrem.


Ingredience:
750 gvařených brambor
300 gpolohrubé mouky
2 ksvejce
libovolná marmeláda
moučkový cukr
špetka soli
máslo
mák

Postup:

1. Den předem uvařené brambory na jemno nastrouháme
2. Přidáme špetku soli, vejce, mouku, vypracujeme vláčné těsto
3. Z těsta, na pomoučněném vále, tvoříme tenké placky, které pečeme na teflonové pánvi nebo na tálku z obou stran, až se začnou tvořit hnědé puchýřky, které vidličkou propíchneme
4. Placky potřeme z obou stran máslem, z jedné strany marmeládou, stočíme, posypeme moučkovým cukrem, mákem a teplé podáváme s horkým čajem nebo bílou kávou.

Poznámka:

Jiný název tohoto pokrmu je podešve, přesňáky, laty … Velmi podobný recept je na lokše, tedy slané bramborové placky rovněž pečené na sucho na plotně, dnes třeba na teflonové pánvi.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy