REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pastitsio

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Řecký pokrm z mletého masa, těstovin nebo brambor, koření a zeleniny.


Ingredience:
1 kgbrambor nebo balíček těstovin
500 gmletého hovězího masa
1 ksstroužku česneku
1 kscibule
1 ksrajčatového pyré
1 lžičkaoregana
1 lžičkaskořice
cuketa (lilek)
olej
pepř
sůl
Na bešamel:
100 gstrouhaného sýru Eidam
50 gmásla
3 lžícehladké mouky
0,5 lmléka
1 ksvejce
muškátový oříšek

Postup:

1. Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli, přidáme rozetřený česnek a mleté maso
2. Přidáme rajčatové pyré, můžeme přilít trochu bílého vína nebo podlít vodou a necháme za občasného míchání dusit cca 20 minut, okořeníme oreganem, skořicí, solí a pepřem a ještě chvíli podusíme
3. Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky (můžeme je předvařit) nebo balíček těstovin uvaříme doměkka v mírně osolené vodě
4. Cuketu (lilek) nakrájíme na plátky
5. Do pekáčku (nebo remosky) klademe střídavě vrstvy masa, plátky brambor nebo část uvařených a důkladně okapaných těstovin, kolečka zeleniny
6. Připravíme si sýrový bešamel: z másla a mouky si připravíme světlou jíšku, zalijeme mlékem, rozšleháme metličkou a za stálého míchání necháme vzkypět, přidáme vajíčko, strouhaný sýr a ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem
7. Vzniklou omáčku nalijeme na poslední vrstvu a pozvolna zapečeme asi 50 minut v troubě vyhřáté na 180 °C, dokud bešamel nezrůžoví.

Poznámka:

Příprava jíšky viz. recept: Jíška.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy