REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Paštika z kuřecích jater se smrži

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Originální recept Dalibora Marounka, vášnivého mykologa a autora několika houbařských kuchařek na luxusní paštiku, za kterou by se nemusel stydět ani kuchař s michelinskou hvězdou! Přitom recept není nijak složitý.


Ingredience:
1 kgkuřecích jater
500 gčerstvých smržů (nebo 50 g sušených)
200 gmásla
5 clkoňaku
4 ksstroužky česneku
2 lžícelanýžového oleje
muškátový květ
tymián
pepř
sůl

Postup:

1. Na polovině másla opečeme kuřecí játra do měkka, až se zatáhnou a změknou, rozmixujeme je, nebo umeleme 2x na hladkou hmotu
2. Na druhé polovině másla, podusíme na drobno nasekané smrže, dusíme asi 20 minut, až se odpaří přebytečná tekutina
3. Dušené smrže promícháme s rozmělněnými játry, hmotu ochutíme koňakem, lanýžovým olejem, česnekem, tymiánem, muškátovým květem, solí, pepřem
4. Směs důkladně promícháme, dáme do formy srnčí hřbet a necháme 24 hodin v lednici odležet a ztuhnout
5. Paštiku krájíme na plátky, podáváme například s bagetkou a zeleninovou přílohou.

Doporučení:

Paštiku můžeme rovněž vyrobit z husích jater nebo vepřových, či telecích, která je však nutné důkladně odblanit a pokrájet na menší kousky.

Poznámka:

Text i foto: D. Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy