REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Pařížský dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dort ze světlého a tmavého těsta plněný kakaovou šlehačkou, potřený vanilkovou šlehačkou, zdobený čokoládovými hoblinkami a oříšky.


Ingredience:
Rozpis na 12 řezů
Na těsto:
160 gpolohrubé mouky
140 gcukru krupice
30 goleje
20 gkakaa
5 ksvajec
Na náplň:
750 mlsmetany ke šlehání
1 balíčekvanilkového cukru
50 gcukru krupice
50 gkakaa
Dohotovení:
čokoládové hoblinky
oříšky na posypání

Postup:

1. Vejce s cukrem šleháme ve vodní lázni asi 5 minut, až se zahřejí, pak je z vodní lázně vyjmeme, vyšleháme v hustou pěnu, vmícháme zlehka polohrubou mouku a nakonec olej
2. Do dvou třetin těsta vmícháme kakao, jednu dortovou formu naplníme světlým těstem, druhou kakaovým těstem, pečeme ve vyhřáté troubě při 150 °C asi 45 minut, upečené korpusy necháme asi 15 minut chladnout ve formě, pak je vyndáme a po úplném vychladnutí kakaový korpus prokrojíme na dva díly
3. Dvě třetiny smetany svaříme s krupicovým cukrem a kakaem, necháme vychladit nejlépe do druhého dne
4. Vychlazenou smetanu vyšleháme do tuha, korpusy slepíme kakaovou šlehačkou tak, aby byl světlý korpus uprostřed, zbylou smetanu vyšleháme s vanilkovým cukrem na pevnou šlehačku a celý dort jí potřeme, strany obalíme v čokoládových hoblinkách, povrch ozdobíme světlou i kakaovou šlehačkou, oříšky a hoblinkami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy