REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Panforte di siena

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční italský dezert obsahující ovoce a ořechy, vzdáleně se podobá našemu biskupskému chlebíčku.


Ingredience:
120 gpražených lískových oříšků
120 gopražených mandlí
100 gmedu
80 gkandované citrusové kůry
70 gmásla
60 gsušených meruněk
60 gcukru krupice
60 gpolohrubé mouky
2 lžícehořkého kakaa
1 lžičkamleté skořice
1/4 lžičkymletého kardamomu
1/4 lžičkystrouhaného muškátového oříšku
1/4 lžičkylžidrceného hřebíčkučky
2 ksvajec
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
moučkový cukr na posypání
máslo na vymazání

Postup:

1. Do mísy dáme na hrobo nasekané opražené lískové ořechy i mandle, na jemno nasekanou citrusovou kůru, na drobno nakrájené meruňky, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru a vše dobře promícháme
2. Do jiné mísy prosijeme polohrubou mouku s kakaem, přidáme mletou skořici, mletý kardamom, na jemno nastrouhaný muškátový oříšek, drcený hřebíček vše dobře promícháme a obě připravené směsi spolu promícháme
3. Do kastrůlku dáme máslo, přidáme krupicový cukr, med a na mírném ohni mícháme, dokud se cukr nerozpustí, potom směs zvolna provaříme dokud nezhoustne a nezačne tmavnout, pak sundáme z tepla, necháme vychladnout a nakonec vmícháme vejce a připravenou sypkou směs
4. Dortovou formu vymažeme máslem, naplníme připravenou směsí, povrch uhladíme navlhčenou lžící, vložíme do trouby a pečeme při 160 °C asi 40 minut, ve formě necháme vystydnout, pak překlopíme, posypeme silnou vrstvou moučkového cukru a krájíme až druhý den.

Doporučení:

V aluminiové fólii vydrží několik týdnů, ale nedává se do lednice.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy