Zavařování (sterilace) ovoce. Tentokrát recept na marmeládu ze zralých ostružin, kyseliny citronové, cukru a pektinu.
Ingredience:
1000 g | ostružin |
600 g | cukru |
40 g | pektinu |
2 g | kyseliny citrónové |
Postup:
1. Ostružiny opereme a uvaříme, až nám změknou
2. Prolisování provádíme buď přes lis na ovoce, nebo můžeme ovoce rozmixovat a pak vše propasírovat přes síto
3. Protlak pak zahustíme tak, že ho 15 minut zprudka vaříme a postupně přidáváme cukr
4. Do poslední dávky cukru přidáme rozmíchaný pektin
5. Vaříme ještě 5 minut a ke konci varu přidáme kyselinu citrónovou
6. Hotovou marmeládu naplníme do jednotlivých skleniček a dobře uzavřené necháme vychladnout dnem vzhůru.
Marmeládu vaříme raději v menších dávkách ve větší nádobě, aby se nám ovoce co nejrychleji uvedlo do varu a zachovalo si chuť a vůni. Přidáním citrónové šťávy do džemů a marmelád zvýšíme chuť ovoce. Zkoušku hustoty provedeme tak, že kápneme trochu džemu na talíř, pokud po vychladnutí nestéká – je hotový.Někteří odborníci doporučují při vaření džemů odstraňovat pěnu, vznikající na povrchu. Není to třeba, chuť i vůně zůstane zachována, ale je pravda, že odebráním pěny při varu džemů získáme nádherně průhledný rosol.
Poznámka:Pektiny – Makromolekulární rosolovité látky založené na sacharidech, obsažené v rostlinách a některých jejich plodech (ovoce, zejména kdoule). Uměle vyrobený pektin je k dostání v obchodech.