REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ořechový kompot II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Na tento recept používáme zelené ořechy, u nichž ještě nezdřevnatěla skořápka a jádra jsou ve stádiu mléčné zralosti.


Ingredience:
zelené ořechy, u nichž ještě nezdřevnatěla skořápka
krystalový cukr
voda
zavařovací sklenice s uzávěrem

Postup:

1. Plody několikrát propíchneme ostrou vidličkou, pak je máčíme ve vodě, kterou pravidelně vyměňujeme (nejlépe každý den), tento proces trvá 14 až 21 dní, ořechy uchováváme v chladu, aby nezačaly kvasit
2. Když ořechy úplně ztmavnou, povaříme je asi 30 minut ve vodě, pak je scedíme, necháme úplně vychladnout
3. Ořechy zalijeme cukerným roztokem připraveným z 850 g cukru svařeného v 1 l vody, necháme stát do druhého dne
4. Nálev slijeme, přidáme do něj dalších 200 g cukru, převaříme a horký nálev opět nalijeme na ořechy
5. Další den opět cukerný roztok slijeme, nálev procedíme, přidáme 400 g cukru na 1 l nálevu, opět ho svaříme
6. Ořechy naskládáme do čistých zavařovacích sklenic (můžeme je i překrájet na polovinu), zalijeme nálevem, důkladně uzavřeme víčky
7. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 °C.

Poznámka:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy