REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mazanec z tvarohoveho těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poctivý mazanec z tučného, nejlépe farmářského tvarohu. S rozinkami a citronovou kůrou, sypaný mandlovými plátky.


Ingredience:
500 ghladké mouky
250 gtučného tvarohu (ideálně farmářského, rozhodně ne z vaničky)
140 gmásla
120 gmoučkového cukru
2 ksvajec
1 kskypřícího prášku do pečiva
1 ksvanilkového cukru
3 lžícerumu
1/2 lžičkysoli
A dále:
hrst mandlových hranolků nebo lupínků
hrst mandlových hranolků nebo lupínků
hrst mandlových hranolků nebo lupínků

Postup:

1. Změklé máslo vymícháme s cukry do bílé pěny
2. Pak přidáme 1 vejce, citronovou kůru i šťávu, rum a tvaroh
3. Opět chvilku šleháme. Mouku prosijeme s kypřícím práškem a postupně přidáváme do těsta – nezapomeneme na sůl
4. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a ještě jednou důkladně prohněteme; těsto nesmí lepit
5. Vytvarujeme bochánek, potřeme rozšlehaným vejcem, uprostřed uděláme ostrým nožem křížek, posypeme jej mandličkami a dáme do trouby vyhřáté na 170 °C
6. Pečeme cca 50 minut
7. Pro jistotu opatrně píchneme špejlí do bochánku: je-li suchá, máme hotovo.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy