REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Marmeláda z jahod

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na chutnou domácí marmeládu z měkkých, mírně přezrálých jahod, cukru, petosy a kyseliny citronové.


Ingredience:
měkké, mírně přezrálé jahody
Na 1 kg jahodového protlaku:
600-700 gkrystalového cukru
3 gkyseliny citronové
1 balíčekpetosy nebo jiného želírovacího prostředku
sklenice s víčky
voda

Postup:

1. Oprané jahody očistíme, rozmačkáme, mírně podlijeme vodou a za stálého míchání rozvaříme
2. Rozvařené jahody prolisujeme přes síto nebo pomocí lisu na ovoce
3. Protlak odvážíme a dáme ho vařit do širokého hrnce raději po menších dávkách, vaříme tak dlouho, až svůj objem zmenší o jednu třetinu
4. V této fázi do protlaku přidáme čtvrtinu odměřené dávky cukru a vaříme, za stálého míchání, asi 5 minut
5. Želírovací prostředek smícháme v několika lžícemi cukru, přidáme do protlaku a postupně přidáváme zbylý cukr tak, aby se nepřerušil var, vaříme tak dlouho, až marmeláda zhoustne
6. Ke konci varu přidáme ještě kyselinu citronovou rozpuštěnou ve lžíci vody
7. Horkou jahodovou marmeládu plníme do čistých, nejlépe předehřátých skleniček, uzavřeme kovovými víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Doporučení:

Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Poznámka:

Další recepty na zpracování jahod: Jahodový džem, Jahodový rosol, Jahodový kompot.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy