REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mandarinkovo-šlehačkový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Šlehaný světlý korpus s náplní z mascarpne, smetany a mandarinek. Zdobený kompotovaným ovocem a želatinou.


Ingredience:
Na korpus:
150 ghladké mouky
125 gzměklého másla nebo Hery
120 gmoučkového cukru
3 ksvejce "L
1 ksbalení vanilkového pudinku
1/2 ksbalení prášku do pečiva
Náplň:
500 ml500 ml kompotované šťávy (pokud není tolik, doplnit vodou)
400 gokapaných sterilovaných mandarinek
2 ksbalení dortového želé (čiré Dr. Oetker)
Krém:
250 gmascarpone, nebo sýru typu Lučina
375 mlsmetany ke šlehání 33%
1 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
2-3 lžícemoučkového cukru
1 lžičkacitronového aroma
šťáva z poloviny citronu
Na ozdobu:
125 mlsmetany na šlehání 33%
1/2 ksbalení ztužovače šlehačky Smeta-fix
zbytek kompotovaných mandarinek
A dále:
forma o průměru 25-26 cm

Postup:

1. Dortovou formu si vyložíme mastným papírem
2. Máslo nebo Heru si ušleháme s cukrem, přidáme celá vejce a vše dobře vyšleháme do pěny
3. Mouku si smícháme s pudinkem a práškem do pečiva a tuto směs prosijeme do vyšlehané hmoty, vše už ručně důkladně promícháme a připravené těsto vlijeme do formy, uhladíme a dáme péct do trouby vyhřáté na 160 °C (horkovzduch) a 180 °C (klasická)
4. Po upečení stáhneme z korpusu papír a necháme jej vychladnout
5. Z korpusu si odřízneme vrchní tenčí část (zároveň si ho tím zarovnáme), kterou si rozdrobíme a pak použijeme do nádivky i na ozdobu
6. Zbylý korpus si jednou prořízneme, spodní část vložíme zpět do dortové formy
7. Mandarinková želé: připravíme si dortové želé podle návodu na obalu, na které použijeme šťávu z kompotu a doplníme ji podle potřeby vodou
8. Do teplého želé přidáme 3/
4 mandarinek a nalijeme je na korpus v dortové formě
9. Želé ve formě přikryjeme druhým plátem korpusu a jemně přitlačíme, dort dáme na hodinku do chladu ztuhnout
10. Na přípravu krému si v nádobě důkladně rozmícháme mascarpone s citronovým aroma a citronovou šťávou
11. Smetanu ušleháme s moučkovým cukrem a ztužovačem šlehačky a opatrně přimícháme k citronové hmotě; nakonec do krému zamícháme tak polovinu drobečků z korpusu a krém natřeme na vrchní korpus, uhladíme a také necháme chvíli ztuhnout
12. Nakonec formu opatrně odstraníme, dort umístíme na podnos, potřeme jej šlehačkou, obsypeme drobečky a ozdobíme mandarinkami
13. Krájíme mokrým zoubkovaným nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy