REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Maková roláda s jahodami

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Sladké řezy rolády z vajíček, cukru krupice, hladké mouky, vanilkového a moučkového cukru, naplněná směsí z mléka, pudinkového prášku, jemně umletého máku, másla, cukru a jahod.


Ingredience:
100 ghladké mouky
80 gcukru krupice
1 sáčekvanilkového cukru
3 ksvajíček
cukr moučka na posypání
trocha mouky na posypání
Na náplň:
250 gmásla
200 gjahod
100 gcukru krupice
30 gjemně mletého máku
300 mlmléka
1 sáčekvanilkového pudinkového prášku

Postup:

1. Bílky vyšleháme s cukrem krupicí na pevní sníh, žloutky vyšleháme s vanilkovým cukrem do pěny
2. Obě hmoty lehce spojíme, vmícháme prosátou hladkou moukou
3. Těsto rozetřeme na plech s vyloženým pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 200 °C asi 8 minut
4. Korpus sundáme z plechu, povrch posypeme trochou hladké mouky a přikryjeme čistou hadrovou utěrkou, necháme vychladnout
5. Z vychladlého plátu opatrně stáhneme pečící papír
6. Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý krém, odstavíme ho z plotny, vsypeme mletý mák a za stálého míchání necháme vychladnout
7. Vychladlý krém rozšleháme spolu s nakrájeným změklým máslem dohladka
8. Hotový krém rozetřeme na vychladlý korpus a na okraj naskládáme celé očištěné jahody, pomocí utěrky stočíme do rolády
9. Hotovou roládu necháme v lednici ztuhnout
10. Těsně před servírováním roládu posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na plátky.

Doporučení:

Roládu můžeme dozdobit šlehačkou nebo vanilkovým pudinkovým krémem vyšlehaným s máslem (ten si můžeme před přimícháním máku odložit stranou). Roládě sluší i čerstvé snítky máty. Kdo nemá rád mák, může ho vynechat.

Poznámka:

Tento recept je zhruba na 12 řezů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy