REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Majonéza základní II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pastovitá hmota nažloutlé barvy, skvělá příloha k hranolkům, pečenému masu …


Ingredience:
120 gčerstvých žloutků
865 gjedlého oleje
15 gocta
10 gsoli
voda, vývar nebo mléko

Postup:

1. V porcelánové misce rozšleháme metličkou žloutky se špetkou soli
2. Za stálého míchání pak přidáme po kapkách olej, až směs začne houstnout, poté můžeme olej začít přidávat tenounkým pramínkem
3. Jakmile se nám našlehaná majonéza začne spojovat na metličce do hroudy, začneme přidávat po kapkách ocet
4. Ředíme ji vodou, vývarem nebo mlékem
5. Nakonec je-li třeba, mírně osolíme.

Doporučení:

Zpočátku olej přidáváme velmi opatrně po malých dávkách, přičemž dbáme toho, aby veškeré ingredience měly stejnou teplotu!!!Na kousky nakrájené okurky, nálev z okurek a malé drobné kousky cibule z majonézy udělají výbornou tatarku.

Poznámka:

Nastavení majonézy:
Šlehanou smetanou – Dobře našlehanou a rozředěnou majonézu nastavíme a nakypříme 1/8 l šlehané smetany, kterou do ní zlehka zamícháme.
Kyselou smetanou – Na jemné zeleninové saláty se dobře hodí majonéza nastavená čerstvou kyselou smetanou. Zašleháme ji po troškách do majonézy nerozředěné, až máme majonézu té hustoty, jakou potřebujeme. Pak ji podle chuti přisolíme nebo přikyselíme, popřípadě trochu přisladíme.
Kaší z mléka a z mouky – 1/2 l mléka, čtyři lžíce hrubé mouky, sůl, nerozředěná majonéza ze dvou žloutků. V trošce mléka rozmícháme mouku na řídké těstíčko, pak přilíváme ostatní mléko a mouku hladce rozkvedláme, až kašička zahoustne. Hned ji odstavíme a přikryjeme, aby na povrchu neoschle. Necháme ji vychladnout. Pak ji po lžičkách zašleháme do majonézy. Potřebujeme-li majonézu řidší, rozředíme ji ještě trochou mléka. Hotovou podle chuti přisolíme a přikyselíme (Tato majonéza je vhodná na větší množství bramborového salátu).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy