REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý trhací koláč s medvědím česnekem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Skvělý recept na trhací koláč, což není v tomto případě nic jiného, než šikovně do formy vyskládané kynuté bochánky, plněné nasekaným medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem. Bochánky pak upečené v troubě pěkně dozlatova.


Ingredience:
Na těsto:
600 gpolohrubé mouky
300 gbrambor
50 gHery máslová příchuť
2 ksvejce
1 kskostka droždí (42 g)
1 lžícecukru moučka
1 lžičkasoli
Na náplň:
1-2 hrnkynadrobno nasekaného medvědího česneku
150 gčedaru
50 gHery máslová příchuť
1 ksšalotka

Postup:
  1. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do neosolené vody, uvařte je úplně doměkka, po uvaření si uchovejte 100 ml horké vody z brambor a zbytek sceďte
  2. Brambory nechejte trochu vychladnout a rozmixujte najemno
  3. Vodu z brambor nechejte chvíli vychladnout, až bude teplá jen tak, jak teplé bývá mléko, když dáváte vykynout droždí, tedy jen trochu vlažná, dejte do ní cukr a rozdrobte droždí, až se na povrchu udělají bubliny, je kvásek hotový
  4. Do mísy dejte rozmixované brambory, 150 g mouky a kvásek s vodou z brambor, promíchejte a nechejte dvacet minut kynout, poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a měkkou Heru, vypracujte měkké, nelepivé těsto, může se stát, že těsto bude trochu lepit, potom použijte více mouky
  5. Nechejte kynout 1 hodinu na teplém místě, pod utěrkou
  6. Ke konci kynutí si připravte náplň; medvědí česnek nasekejte nadrobno, čedar nastrouhejte najemno, šalotku nakrájejte na drobné kousky, rozpusťte si Heru
  7. Vykynuté těsto dejte na pomoučený vál a rozválejte na obdélník o velikosti cca 35 x 45 cm, ten potřete rozpuštěnou Herou, posypejte medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem
  8. Podélně rozpulte obdélník na dvě části, každou smotejte do rolády, směrem ke středu, tedy k vytvořenému řezu, z každé rolády krájejte kousky široké asi 6 cm
  9. Připravenou kulatou formu vymažte kouskem Hery, každý kousek odkrojený z rolády pěkně začistěte a to tak, jako když děláte plněné Honzovy buchty, uzavřete těstem obě řezné strany, vzniknou vám hezké bochánky
  10. Ty ze všech stran potřete rozpuštěnou Herou, která vám zbyla z potírání těsta, skládejte bochánky do kulaté formy, pěkně jeden vedle druhého, až jsou všechny na místě, potřete povrch zbylou rozpuštěnou Herou
  11. Dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C, 25 minut.
Doporučení:

Tyto slané kousky chutnají výborně samotné, ale jsou také skvělou přílohou třeba k jarní vajíčkové pomazánce s medvědím česnekem.

Poznámka:

Další báječné recepty hledejte na www.pecenijeradost.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy