REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kynutý koláč (bez kynutí) s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle tohoto receptu si můžete upéci dva plechy sladké dobroty skvělé jak ke kávičceš, tak k čaji. Samozřejmě lze místo jablek použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou, či jinou náplň!


Ingredience:
Rozpis na 2 plechy:
500 ghladké mouky
80 gmoučkového cukru
50 gmásla
50 gsádla
42 gdroždí
250 mlmléka
2 lžíceoleje
1 lžikasoli
2 ksžloutky
1 sáčekvanilkový cukr
Na náplň:
1 kgjablek
100 grozinek (den dopředu naložených v rumu)
1 hrstnahrubo nasekaných jader vlašských ořechů
1 sáčekvanilkový cukr
2 lžičkyskořice
šťáva z 1 citronu
Na drobenku:
80 gmoučkového + 1 vanilkový cukr
80 gpolohrubé mouky
80 gmásla

Postup:

1. Napřed si nachystáme jablkovou náplň; jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky, ihned zakápneme citronovou šťávou, přidáme rozinky, cukr, skořici a ořechy, promícháme
2. Teď drobenku; všechny ingredience na ni promneme v prstech
3. Plechy si zlehka vymažeme tukem (sádlo, máslo Hera …) nebo vysteleme pečícím papírem
4. A teď těsto; mouku prosijeme do mísy, přidáme zbývající ingredience a vypracujeme polotuhé hladké těsto, to spravedlivě rozdělíme na dva díly, které za pomocí stěrky nebo navlhčených rukou rozetřeme do plechů
5. Poklademe jablečnou náplní a posypeme drobenkou
6. V troubě na 180 °C pečeme do zrůžovění okrajů cca 15 až 20 minut.

Doporučení:

Samozřejmě lze použít jakékoliv jiné ovoce nebo také tvarohovou nebo makovou či jinou náplň.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy