REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kuřecí maso s omáčkou Mole

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Omáčka Mole v sobě snoubí zdánlivě nesourodé a exotické chutě. Ve výsledku je však chuť harmonická, kořeněná, ostrá a zároveň nasládlá po čokoládě. Omáčka by měla být pikantní, avšak míra záleží na kuchaři.


Ingredience:
1 baleníkuřecí stehna DZ Klatovy
4 kschilli papriček
2 ksstroužky česneku
2 ksrajčata (lze nahradit i 150 g loupaných rajčat z plechovky)
1 kscibule
40 ghořké čokolády
4 lžícevyloupaných nesolených mandlí
2 lžícerozinek
1 lžičkaoregana
1/2 lžičkynového koření
1/2 lžičkyhřebíčku
1/2 lžičkyskořice
sezamová semínka
olej
sůl
voda či vývar na podlití
kukuřičné tortily k podávání

Postup:
  1. Osolené kuřecí maso upečeme v troubě na 180 °C do zlatova
  2. Na pánvi na sucho opražíme mandle a dáme stranou
  3. Na oleji v hluboké pánvi orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a chilli papričky, přidáme rozinky a rajčata a společně prohřejeme, směs vyjmeme a rozmixujeme, pokud je omáčka příliš hustá, pak ji mírně naředíme vodou či vývarem a vrátíme do pánve
  4. Ve směsi rozpustíme čokoládu, přidáme koření a na mírném plameni necháme 20 až 30 minut, dokud se jednotlivé chutě nespojí
  5. Mezitím si na vedlejší pánvi na sucho opražíme sezamová semínka, omáčku dle potřeby dosolíme
  6. Kuřecí maso přelijeme omáčkou, posypeme sezamovými semínky a podáváme s tortilou či rýží.
Doporučení:

V originálním receptu sice figurují až 4 druhy chilli papriček (Ancho, Pasilla, Mulato, Habanero), postačí ale i klasické papričky sušené, které jsou u nás běžně k dostání. V Mexiku má tato omáčka mnoho různých. Lišit se může například přidaným ovocem, jako jsou banány a švestky, stejně jako druhy oříšků a především masem, které doplňuje. Tradiční recept však obsahuje kuřecí maso, rozinky a mandle.

Poznámka:

Zdroj: www.dzklatovy.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy