REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Krocan s lanýži

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený krocan plněný nádivkou z lanýžů.


Ingredience:
1 kskrocana (4 kg těžký, oškubaný a osekaný)
1 kglanýžů
150 gsyrového vepřového sádla
4 lžícebrandy
3 lžícevína madeira
2 lžícesalátového oleje
stonek tymiánu
malý bobkový list
špetka koření na maso
černý pepř
sůl

Postup:

1. Lanýže řádně vypereme a pečlivě oloupeme, tak zacházíme s lanýži čerstvými (nakládané, jež dostaneme v lahvičkách nebo konzervách jsou již připraveny k dalšímu použití)
2. Dva nebo tři největší dáme stranou, nakrájíme je na tenké plátky a vsuneme pod kůži na prsou krocana
3. Ostatní lanýže rozčtvrtíme, jsou-li větší, nebo je rozpůlíme
4. Vložíme do mísy, zalijeme pálenkou, madeirským vínem, olejem, přidáme špetku soli, smíšeného koření a necháme ustát, zatímco připravujeme vepřové sádlo
5. Sádlo nakrájíme na malé kousky, roztlučeme v hmoždíři a necháme poněkud rozehřát
6. Pak je prolisujeme sítem zároveň s nakrájenými lanýži
7. Vložíme do nádoby, postavíme na mírný oheň, jakmile se začne rozehřívat, přidáme lanýže i s marinádou z pálenky atd. dobře promícháme a vyjmeme z nádoby
8. Úplně vychladlou a sedlou hmotou plníme krocana
9. Zaklopeného pečeme při teplotě kolem 170 °C, za občasného pomazávání rozpuštěným máslem nebo olejem, do změknutí masa (poslední půlhodinu pečeme odkryté).

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy