REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Křehký závin z pivního těsta s jablky a perníkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vynikajicí závin z doma připraveného křehkého těsta naplněný jablky, perníkem, mletou skořicí, rozinkami a vlašskými ořechy.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky
125 gtuku (máslo + sádlo, půl na půl)
12 lžicsvětlého piva
1 lžíceocta
1 lžícesoli
Na náplň:
6 ksvětších jablek
6 lžicstrouhaného perníku
3 lžičkymleté skořice
2 hrstirozinek nebo brusinek
2 hrstivlašských ořechů
Na potření:
50 gmásla
2 lžícrumu
moučkový cukr
A dále: papír na pečení

Postup:

1. Mouku, pivo, ocet, sůl a tuk propracujeme ručně nebo v hnětači – musí nám vzniknout pružné, hladké, lesklé a nelepivé těsto.
2. Toto vytvarujeme do tvaru koule a pod nahřátým kastrolem necháme cca 20 minut odpočívat
3. Mezitím si připravíme náplň: oloupaná jablka nakrájíme nahrubo na slzičkovém struhadle
4. Přidáme k nim skořici, nahrubo nasekané ořechy, rozinky nebo brusinky (nebo obojí)
5. Odpočinuté těsto si rozdělíme na dva nebo tři díly, podle toho, jestli chceme dva velké nebo tři menší záviny
6. Pracovní desku nebo vál zlehka pomoučíme a těsto vyválíme dotenka do tvaru obdélníku
7. Potřeme rozehřátým máslem, posypeme strouhaným perníkem a naneseme jablkovou náplň
8. Na vzdálenější straně závinu si necháme prázdné místo, aby nám náplň „neutekla“
9. Zavinujeme z delší strany, okraje zahrneme dospod a přemístíme na plech vystlaný papírem na pečení
10. Potřeme rozehřátým máslem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C
11. Pečeme do zrůžovění cca 40 minut
12. Rozehřejeme zbytek másla, přidáme rum a záviny ihned po vytažení z trouby pomašlujeme rumovým máslem
13. Bohatě poprášíme moučkovým cukrem.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy