REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelové řezy IV.

Další varianta lahodného dezertu, který nejen skvěle chutná, ale také úžasně vypadá.


Ingredience:
Na těsto:
7 lžickrystalového cukru
3 lžícepolohrubé mouky
3 lžícehrubé mouky
1 lžícekakaa
1 sáčekprášek do pečiva
7 ksvajec
Na náplň:
150 gkrystalového cukru
1 baleníHery
2,5 balenípudinku Zlatý klas
1 sáčekvanilkového cukru
700 mlmléka
1 lžícehladké mouky
Na šlehačku:
6 lžickrystalového cukru
350 dclmléka
3 balenípráškové šlehačky
ostatní:
tuk na vymazání plechu, mouka na vysypání
kakao nebo čokoláda na posypání

Postup:

1. Vajíčka rozklepneme, oddělíme bílky od žloutků, z bílků vyšleháme spolu s cukrem tuhý sníh
2. Do sněhu postupně zapracujeme žloutky, polohrubou mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva, hmotu rozprostřeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme v troubě vyhřáté na 180 °C, pečeme cca 15 minut, nebo dle potřeby
3. Z mléka, vanilky, Zlatého klasu, mouky a cukru uvaříme hustý pudink, necháme ho při občasném zamíchání vychladnout
4. Heru vyšleháme na pěnu, postupně do ní zapracujeme vychladlý pudink, (pozor, aby se náplň nesrazila!), natřeme na vychladlé těsto a dáme vychladit
5. Připravíme si šlehačku; krystalový cukr necháme v hrnci zkaramelizovat, zalijeme mlékem a necháme rozpustit, karamelové mléko pak necháme vychladnout, v prochladlém mléku vyšleháme 3 balíčky práškové šlehačky, které pak natřeme na koláč
6. Hotová dezert ozdobíme nastrouhanou čokoládou nebo kakaem, řezy provádíme mokrým nožem.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.


Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy