REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Karamelizované zelí s jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zkaramelizovaný cukr zalitý olejem, na něm orestovaná cibule a kostičky slaniny, tento základ pak doplněný kysaným zelím bez nálevu a nastrouhanými jablky, zelí podlité vodou nebo vývarem, podušené.


Ingredience:
500 gkysaného zelí
100 ganglické slaniny
2 ksstředně velká jablka
1 ksvětší cibule
4 lžícerostlinného oleje
3-4 lžícecukru krystal
2 lžícehladké mouky
1 lžičkakmínu
voda nebo vývar
sůl

Postup:
  1. Zelí vyklopíme do cedníku, nálev slijeme, pak zelí propláchneme, vymačkáme téměř do sucha
  2. Do hrnce nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a zhnědnout na vhodném zdroji tepla, přidáme olej, promícháme
  3. Nasypeme nasekanou cibuli a kostičky slaniny, restujeme, až cibule zezlátne
  4. Přilijeme trochu horké vody nebo vývaru, přidáme zelí, nastrouhaná jablka zbavená jadřinců, kmín, trochu soli, promícháme a za občasného míchnutí necháme chvíli podusit pěkně zaklopené
  5. Zasypeme hladkou moukou opět vše promícháme a ještě chvíli dusíme, pak zalijeme vývarem a na mírné teplotě dusíme dalších 10-15 minut do požadované konzistence, již nezaklopené, aby se mohla tekutina z hrnce odpařovat
  6. Ochutnáme, osolíme, případně ještě dosladíme a můžeme podávat.
Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy