REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Kachní stehna s povidlovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jaroslav Sapík připravil v pořadu „Česko na talíři“ recept na staročeskou kachnu přelitou povidlovou omáčkou. Zde je tento recept na upečená kachní stehna zapečená spolu s voňavou omáčkou z povidel a dalších ingrediencí.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 kskachní stehna
pepř
kmín
sůl
voda na podlití
Na povidlovou omáčku:
200 gsušeného ovoce (meruňky, švestky ...)
150 gšvestkových povidel
1 lžičkacitrusové kůry
šťáva z 1 ks pomeranče
šťáva z 1 ks citrónu
skořice
tymián
voda

Postup:

1. Pod tekoucí studenou vodou opraná a důkladně osušená stehny osolíme a okořeníme pepřem a kmínem, vložíme je do pekáče a podlijeme vodou
2. V troubě vyhřáté na 200 °C a nezakryté zprudka pečeme 15-20 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a pečeme doměkka, tedy asi 90-100 minut, během pečení maso přeléváme výpekem a případně podléváme vodou
3. Zatím, co se maso peče, připravíme povidlovou omáčku; povidla lehce rozvaříme spolu s citronovou a pomerančovou šťávou, skořicí a tymiánem, podle potřeby podléváme vodou, nakonec přidáme sušené ovoce a citrusovou kůru
4. Když je maso dopečené, slijte tuk, který stehna pustí a přilijeme připravenou povidlovou omáčkou, pekáček vrátíme zpět do trouby a při teplotě asi 130 °C dopékáme zakryté dalších 15 až 20 minut, aby se chutě krásně spojily.

Doporučení:

Takto upravená kachní stehýnka servírujeme s bramborovými noky nebo bramborovými knedlíky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy