REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jelení kýta se šípkovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinované jelení maso podušené se slaninou, zeleninou, vínem, šípkovým protlakem a dalšími ingrediencemi.


Ingredience:
800 gjelení kýty
mletý pepř
sůl
Na marinádu:
200 mlčerveného vína
60 mloleje
2 ksstroužků česneku
divoké koření (černý pepř,jalovec,bobkový list)
Na šípkový protlak:
300 gšípků
2-3 lžícecukru krupice
3 kshřebíčků
voda
Na omáčku:
200 mlčervreného vína
100 gceleru
100 ganglické slaniny
2 lžíceoleje
1-2 lžícehladké mouky
1 lžícerajčatového protlaku
2 ksmrkve
1 kscibule
divoké koření (černý pepř,nové koření,jalovec,bobkový list)
citronová šťáva na ochucení
cukr na ochucení
voda
sůl

Postup:

1. Očištěnou kýtu vložíme do kameninové mísy, zalijeme marinádou připravenou smícháním oleje, červeného vína, oloupaných stroužků česneku, černým pepřem, jalovcem, bobkovým listem a necháme v chladu za občasného obracení 2 dny odpočinout
2. Cibuli, mrkev i celer oloupeme a nakrájíme na kostičky
3. Maso vyndáme z marinády osušíme, nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, v kastrolu zprudka na rozehřátém oleji opečeme z obou stran a vyjmeme je
4. Ve výpeku orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu se zeleninou a rajčatovým protlakem, zalijeme vínem, přidáme šípkový protlak, divoké koření, opečené maso a zvolna dusíme doměkka
5. Měkké maso s polovinou zeleniny vyndáme, omáčku propasírujeme, zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody a povaříme
6. Nakonec do omáčky vrátíme maso, zeleninu, dochutíme citronovou šťávou, cukrem, solí a prohřejeme.

Příprava šípkového protlaku:
1. Šípky rozpůlíme, očistíme a dobře propláchneme
2. Dáme do kastrůlku, lehce podlijeme vodou a dusíme doměkka
3. Pak je propasírujeme jemným sítem
4. Přidáme krupicový cukr, hřebíček a zvolna vaříme do zhoustnutí.

Doporučení:

Podáváme s knedlíkem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy