REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jehněčí tajine s cizrnou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V tradiční africké (arabské) nádobě na přípravu pokrmů tzv. tajine nebo hluboké pánvi podušená masová směs smíchaná se zeleninou.


Ingredience:
Rozpis na cca 4 porce:
600 gplecka bez kosti z jehněčího masa
250 gcizrny
100 gčerných oliv
500 mldrůbežího vývaru
3 lžícemásla
2 lžícenasekaného čerstvého koriandru
2 lžícenasekané petrželové natě
2 lžičkymletého černého pepře
1/2 lžičkyřímského kmínu
1 lžičkamleté červené papriky
1 ksmenšího lilku
1 ksvětší cibule
sůl

Postup:

1. Cizrnu namočenou ve studené vodě necháme nabobtnat, pak ji propláchneme teplou vodou a necháme důkladně v cedníku okapat
2. Jehněčí maso očistíme, omyjeme, necháme okapat, pak ho nakrájíme na stejně velké kostky (jak na guláš)
3. Mletou červenou papriku smícháme s kmínem, pepřem a solí, tuto kořenící směs vetřeme do masa, přikryjeme fólií a necháme v lednici tak 2 hodiny odležet
4. Oloupanou cibuli nakrájíme na silnější kolečka
5. Lilek omyjeme nakrájíme na plátky, mírně ho osolíme a necháme 30 minut odležet, pak sůl opláchneme a lilek nakrájíme na kostky (díky soli lilek zbavíme hořkosti)
6. Ve speciální nádobě na tajine nebo v hluboké pánvi rozehřejeme máslo a marinované kostky masa ze všech stran zprudka opečme
7. Teplotu snížíme, přidáme okapanou cizrnu, cibuli a lilek, vše přelijeme vývarem, přikryjeme pokličkou a zvolna pokrm dusíme asi 60 minut, během vaření několikrát zamícháme
8. Asi 5-10 minut před koncem vaření pokrm odklopíme a přisypeme olivy a nasekané bylinky.

Doporučení:

Vhodnou přílohou k jehněčímu tajine je kuskus promíchaný s drobně nakrájenými barevnými paprikami.

Poznámka:

Tajine: je speciální keramický hrnec s kónickou pokličkou. Používá se na přípravu pomalu dušených pokrmů.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy