REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Jahodový džem s rybízem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí džem vyrobený z jahod, červeného rybízu a cukru.


Ingredience:
2 kgjahod
2 kgkrystalového cukru
1 kgčerveného rybízu
zavařovací sklnice s víčky

Postup:

1. Opraný rybíz otrháme z třapin a umeleme v mlýnku na ovoce
2. Přidáme cukr a šťávu vlijeme na očištěné a oprané jahody, které jsem nasypali do smaltové nebo keramické nádoby (v žádném případě nepoužíváme kovové nádobí!), vše necháme do druhého dne v chladu odležet
3. Druhý den směs povaříme, od doby varu tak 3 minuty, jahody cedníkem nebo naběračkou vybereme a šťávu dále vaříme, až začne rosolovatět (při vaření sbíráme pěnu)
4. Do rosolující šťávy (vyzkoušíme tak, že kapku vlijeme na studený porcelánový talířek, kde musí zrosolovatět), vložíme zpět jahody, promícháme a hmotu vaříme další 3 minut
5. Ještě horký džem plníme do sklenic, uzavřeme víčky nebo povážeme celofánem a uložíme v chladu.

Doporučení:

Pro větší trvanlivost můžeme do džemu přimíchat jeden sáček petosy.

Poznámka:

Petosa – Jedná se o želírovací prostředek určený na zavařování. Zajišťoval zhoustnutí marmelád, džemů … můžeme ji nahradit výrobky typu: Želírfix, Gelfix, Pektogel … Více o zavařování najdete zde: Konzervace, zavařování, sterilace.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy