REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Italské domácí těsto na pizzu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Těst na pizzu existuje řada, tento je nejen dobrý, ale opravdu pochází přímo z Itálie.


Ingredience:
Rozpis na 2 pizzy o průměru 30 cm:
450 gnebělené pšeničné mouky (italská 00) nebo hladké pšeničné mouky
170 mlvlažné vody (38-43 °C)
3 lžícepanenského olivového oleje
2 lžičkysušených kvasnic nebo 15 g čerstvých
1 lžíceextra jemného cukru
1/2 lžičkyjemné mořské soli
kukuřičná krupice
mouka na posypání válu

Postup:

1. Připravíme si kvásek; do misky nasypeme cukr, přidáme rozdrobené kvasnice a vmícháme 5,5 lžíce vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít (pokud nám kvasnice nebudou za 5-10 minut bublat, raději začneme znovu
2. Ve velké míse smícháme mouku se solí, přilijeme olej, zbytek vody a přidáme vzejitý kvásek, mícháme, až se nám těsto začne volně vázat do hrudek
3. V této fázi těsto přendáme na pomoučený vál a hněteme asi 8 minut, až bude měkké, na dotek suché a nebude se lepit (pokud bude těsto moc tuhé, přidáme opatrně pár kapek vody a naopak, do řídkého těsta můžeme ještě zapracovat trochu mouky)
4. Do jiné velké mísy vymazané olejem vložíme uhnětené těsto ve tvaru koule, několikrát těstem otočíme, aby se omastilo olejem, na povrchu těsta ostrým nožem nakrojíme mělký kříž
5. Mísu přikryjeme čerstvou hadrovou utěrkou a vložíme do plastového sáčku, počkáme, až nám těsto zdvojnásobí svůj objem, což bude trvat 60-90 minut (v lednici těsto kyne asi 8 hodin, tuto metodu použijeme, pokud chceme čerstvé těsto až druhý den)
6. Nakynuté těsto pěstí stlačíme dolů na původní objem a rozdělit ho na dvě stejné části (takto připravené těsto můžeme buď okamžitě zpracovat (vydrží v chladničce 4 hodiny), nebo se může zmrazit (zamrazené těsto musí mít po rozmrazení pokojovou teplotu, až potom ho můžeme použít)
7. Bochánek těsta vytvarujeme na placku, vytlačujeme ho od středu ven pomocí zavřené pěsti nebo dlaněmi, placka musí mít průměr 30 cm s vyššími okraji, postup opakujeme i u druhého bochánku
8. Takto připravené těsto na pizzu je nyní připraveno na obložení různými náplněmi dle příslušných receptur, nebo podle své fantazie, kraje pizzy potíráme olejem, středy různými typy rajského protlaku či kečupu, vrch poklademe různými ingrediencemi
9. Pizzu pečeme na lehce poprášeném plechu kukuřičnou krupicí, který předem necháme v horké troubě rozehřát, pečeme zprudka na 300 °C a více, na spodní mřížce běžné domácí trouby.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy