REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Išlské dortíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Oblíbené lázeňské cukroví Franze Josefa, který si toto mlsání odvážel v minulosti z lázeňského letoviska Bad Ischl. Proto také ten název Išlské dortíčky! Recept upravený podle kuchařky Karolíny Kamberské ve spolupráci se značkou FINO.


Ingredience:
300 ghladké mouky
200 gmásla
100 gmoučkového cukru
50 gmletých mandlí
2 lžícekakaa holandského typu
1 lžičkastrouhané citronové kůry
1 ksvejce
Náplň:
100 gmletých vlašských ořechů
100 gmoučkového cukru
100 gzměklého másla
2 lžícemeruňkové marmelády
2 lžícerumu
špetka mleté vanilky
Poleva:
100 ghořké kvalitní čokolády s 50 % kakaa
5 lžicsmetany ke šlehání
Na ozdobu:
celé loupané mandle nebo půlky vlašských ořechů

Postup:

1. Do mouky nožem rozsekejte máslo, přidejte cukr, mandle, vajíčko, kakao a citronovou kůru a rychle vypracujte kompaktní těsto, zabalte ho do potravinové fólie a dejte na půl hodiny odpočinout do chladničky
2. Mezitím si připravte náplň; v misce smíchejte všechny přísady
3. Troubu rozpalte na 160 °C
4. Těsto rozválejte na vále poprášeném moukou na plát o síle cca 3 mm a vykrájejte kolečka o průměru asi 4 cm (nebo jiné tvary, nejlépe formičkou s vroubkovanými okraji, vypadají totiž moc hezky)
5. Vykrájené tvary dávejte s mírnými rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby na 12 minut
6. Po dvanácti minutách vyndejte, papír stáhněte z plechu na stůl a nechte vychladnout, a tím i zpevnit
7. Polovinu vychladlých sušenek namažte náplní a přiklopte druhou polovinou upečených sušenek
8. Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu se smetanou, důkladně ji rozmíchejte dohladka (nevařte, jen rozpusťte) a ještě teplou polevou potírejte dortíčky, hned je také ozdobte mandlí nebo ořechem
9. Než budete dortíčky skládat do krabice, počkejte, až poleva ztuhne.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy