Zapečená kynutá pochoutka se spoustou hub, ale také s vajíčky, česnekem a petrželovou natí. Vynikající je s červenou řepou nebo kyselou okurkou.
Ingredience:
400 g | čerstvých hub |
200 g | sucharů |
400 ml | mléka |
5 ks | vajec |
2-3 ks | stroužku česneku |
1 ks | cibule |
1 hrst | petrželové natě |
1 lžička | houbového koření s obsahem soli |
1 lžička | sušeného droždí |
1 lžička | vegety |
sádlo nebo olej | |
pepř mletý | |
Ostatní: čerstvé strouhanka na vymazání formy |
Postup:
1. Houby si očistíme, nakrájíme na drobno a slané vodě ovaříme tak cca 10 minut
2. Okapané houby dáme na pánev k opražené cibuli a chvilku podusíme s minimálním množstvím vody, přidáme houbové koření a pepř
3. Houby nechaáme vychladnout
4. Mezi tím si do mísy rozbijeme vejce, která si metličkou trošku rozšleháme, přidáme suchary, které si před tím nalámeme na malé kousky, zalijeme mlékem a necháme je nabobtnat
5. Nakonec si přidáme houby, ostatní koření a nakonec droždí
6. Rukama dobře prohněteme a větší kusy sucharů ještě rozdrobíme
7. Hmotu vylijeme do libovolné formy, kterou jsme si vymastili olejem a vysypali strouhankou
8. Takto připravený hubník necháme na teplém místě tak minimálně 30 minut nakynout a pak jej upečeme v troubě vyhřáté na 160-170 °C tak 50 minut až hodinu
9. Necháme dobře vychladnout, nakrájíme a podáváme s červenou řepou nebo kyselou okurkou.
Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené s Ivou.