Poměrně jednoduchý, levný pokrm z vařených hub a hustější smetanové, sladkokyselé omáčky vonící po křenu. Lze podávat s rýží, brambory, těstovinami či houskovým knedlíkem.
Ingredience:
500-600 g | mladých hřibů (smrkový, hnědý, dubový ...) |
5 lžic | čerstvě nastrouhaného křenu |
1 dl | smetany |
3 ks | vaječné žloutky |
1 lžíce | cukru krystal |
citronová šťáva | |
bílý pepř | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Očištěné, na plátky pokrájené hříbky uvaříme ve slané vodě, pak je vytáhneme a necháme důkladně okapat
- Do smetany zašleháme žloutky, přivedeme k varu, pak přidáme nastrouhaný křen, cukr, trochu octa a citronovou šťávu, chvíle vše povaříme za stálého míchání, dochutíme pepřem a solí
- Na talíře přendáme houby, ty přelijeme horkou omáčkou a servírujeme buď s rýží, houskovým knedlíkem, těstovinami nebo vařenými brambory.