REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Houstičky od babičky Růženky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Domácí housky z kynutého těsta, které babička pekla hlavně na chalupě. Jsou výborné s bílou kávou, ale i jakoukoli pomazánkou.


Ingredience:
500ghladké mouky
42 gdroždí
230 mlvlažného mléka
150 mloleje
2-3 ksvajec (podle velikosti)
2 lžičkysoli
1 lžičkacukru
A dále:
mák, kmín, sezam, lněné semínko, slunečnice, strouhaný sýr atp. na posyp
hrst hladké mouky na posypání těsta před kynutím
1 vejce na potření

Postup:

1. Do mísy nasypeme mouku (lepší je prosátá) a uděláme důlek, do nějž rozdrobíme kvasnice
2. Ty posypeme cukrem a přelijeme 5 lžícemi vlažného mléka
3. Ve zbytku mléka rozšleháme vidličkou vajíčka, přidáme olej a sůl
4. Vlijeme do mísy k mouce a dobře propracujeme (mně to trvalo asi 5 minut)
5. Povrch hladkého těsta posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a dáme do tepla kynout
6. Po vykynutí těsto v míse rukou několikrát přeložíme, aby se zase srazilo, a opět necháme v teple dokynout dalších 30 minut
7. Troubu předehřejeme na 170 °C
8. Na vále vytvoříme z těsta 12 bochánků (pro puntíčkáře to bylo cca 85 g každá houstička) a necháme je dokynout na plechu
9. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a každý bochánek třikrát tupou stranou nože křížem prořízneme skoro až dolů, aby získaly tvar kaiserek
10. Posypeme a po 15 minutách dáme péct asi na 20 minut, dokud nezezlátnou.

Doporučení:

Pokud zbydou do druhého dne, což se stává málokdy .-), dám je do hrnce, přikryji utěrkou a pak poklicí a schovám do studené trouby. Houstičky můžeme i zamrazit, nejlepší je to do dvou hodin po vyjmutí z trouby. Pak chutnají jako čerstvě upečené.

Poznámka:

Autor textu i fotografie: Daniela Svobodová. Další recepty autorky najdete na jejich stránkách zde: Daniela ráda vaří …. a píše.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy