Nejlépe čerstvě nasbírané houby, podušené na cibulovém základě spolu s točeným salámem a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | čerstvých tvrdých hub |
200 g | točeného salámu |
4 ks | stroužka česneku |
1 ks | větší cibule |
1 ks | chilli papričky nebo feferonky |
1 ks | kostky bujónu |
3 lžíce | hladké mouky na zahuštění |
1 lžíce | sladké mleté papriky |
1 lžíce | vegety |
0,6 l | vody |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Cibuli a česnek oloupeme, cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek jemně posekáme
2. Houby očistíme a pokrájíme, točený salám nakrájíme na kostky
3. Rozehřejeme si olej a zpěníme na něm cibuli s česnekem, zamícháme připravené houby, nakrájený salám a vše chvíli restujeme
4. V této fázi přisypeme červenou papriku, zamícháme a pak ihned podlijeme vývarem z bujónu, dochutíme vegetou, solí a pepřem
5. Do guláše přidáme na proužky nakrájenou chilli papričku nebo feferonku a houby dusíme doměkka
6. Nakonec pokrm zahustíme moukou rozkvedlanou v malém množství studené vody a chvíli ještě provaříme na mírném ohni
7. Guláš ochutnáme, případně ho okořeníme a dle chuti přisolíme.
Houbový guláš podáváme s čerstvým měkkým chlebem, těstovinami nebo s houskovým knedlíkem.
Poznámka:Kdo má rád, může tento houbový guláš dochutit i tradiční majoránkou. Česnek lze také použít až na závěr, s tím, že se hodí do guláše prolisovaný těsně potom, co ho sundáme ze zdroje tepla.