Podušené houby zahuštěné bledou jíškou, zjemněné smetanou.
Ingredience:
600 g | hříbků nebo jiných hub |
50 g | hladké mouky |
50 g | másla |
1 ks | žloutku |
2 dl | sladké smetany |
muškátový oříšek | |
citrónová šťáva | |
bobkový list | |
nové koření | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Zdravé kloboučky hříbků nebo jiných bílých hub pokrájíme na dlouho jako plíčky, vhodíme do slané vody, kterou okořeníme pepřem, novým kořením, bobkovým listem, kouskem muškátového oříšku, a trochu povaříme
2. Povařené houby zahustíme bledou jíškou, zjemníme smetanou a žloutkem
3. Nakonec přikyselíme citrónem.
Jako přílohu můžeme podávat houskový knedlík nebo vařené brambory.
Poznámka:Příprava jíšky viz. recept: Jíška.