REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hlemýždí hašé

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Uvaření a pak zapečení hlemýždi se sardelkami, žloutky a česnekem.


Ingredience:
Pro 6 osob:
24 ksuvařených hlemýždích tělíček
150 gmásla
30 gstrouhanky
6 kssardelí
3 ksvařených žloutků
půl stroužku česneku
trochu citrónové kůry
sůl
máslo na vymazání
strouhanka na vysypání

Postup:

1. Uvařené hlemýždě jemně rozsekáme
2. V misce utřeme změklé máslo do pěny a za stálého míchání k němu postupně přidáváme prolisované žloutky, prolisované sardele, česnek utřený se solí, trochu nastrouhané citrónové kůry, strouhanku a rozsekané hlemýždí maso
3. Ohnivzdornou misku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou, naplníme připraveným hašé a ve středně teplé troubě pečeme asi 20 minut
4. Podáváme jako teplý předkrm, jako mezichod nebo jako lahůdku.

Doporučení:

Příloha: Bílý chléb nebo topinky, citrón a popřípadě jemný zeleninový salát.Obměna:Připravené hašé (nádivku) můžeme také vyválet na vále posypaném strouhankou na silnou nudli, kterou nakrájíme na tolik dílů, kolik máme ulit. Z jednotlivých dílů utvoříme kuželovité tvary, které užším koncem zasadíme do otvorů čistých hlemýždích ulit. Takto naplněné ulity postavíme do ohnivzdorné misky vymazané máslem, a to náplní vzhůru. (Přečnívající nádivku spojíme-přitiskneme- vždy 4 ulity k sobě, aby nám v misce dobře stály). Povrch naplněných ulit pokapeme máslem a v horké troubě prudce opečeme asi 8 minut.

Poznámka:

Čištění a příprava (usmrcování) hlemýžďů: Hlemýždě vápnitým víčkem dobře uzavřené nejdříve kartáčkem ve vlažné vodě dobře omyjeme a pak pod tekoucí vodou opláchneme. Očištěné vložíme do vařící osolené vody a asi 10 minut povaříme, čímž je také hned usmrtíme. Potom z ulit odstraníme vápnitou skořápku a ještě za horka vyjmeme tělíčka hlemýžďů silnou jehlou nebo špičatým nožem z ulit. Vnitřnosti, které jsou měkké a narostlé na horní části tělíčka, jakož i špičku hlavy a konec černého ocásku odkrojíme, při čemž současně vytáhneme střívko. To znamená, že upotřebíme pouze onu tvrdší část tělíčka, po níž se živý hlemýžď pohybuje. Očištěná tělíčka hlemýžďů pak v dostatečném množství soli dobře promneme, abychom z nich dokonale odstranili sliz. Nakonec je v několikeré vodě dobře vypereme. Takto připravená hlemýždí tělíčka můžeme dále tepelně upracovávat.Recept na uvaření hlemýžďů viz: Hlemýždi vaření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy