REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburská vepřová kýta podle J. Runštuka

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedná se o prošpikovanou vepřovou kýtu podušenou na zeleninovém základě, zalitou vodou, dochucenou kořením, octem a citornem, kýtu pak servírujeme nakrájenou na plátky, ozdobenou šunkou a okurkou, spolu se smetanovou omáčkou.


Ingredience:
Rozpis na 5 porcí:
1 kgvepřové kýty
100 gšunky
75 gsterilovaných okurek bez nálevu
75 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
75 gtuku
50 gcibule
50 ghladké mouky
25 gslaniny bez kůže
25 ghořčice
25 gocta
15 gsůl
10 gcukru
3 gdivokého koření (bobkový list, nové koření, celý pepř a tymián)
1 kscitrónu
500 mlpitné vody
250 mlmléka
50 mlsmetany 12 %

Postup:
  1. Kýtu opláchneme pod sudenou tekoucí vodou, prošpikujeme ji polovinou výše uvedeného množství šunky a okurky
  2. Kořenovou zeleninu očistíme, cibuli oloupeme, nakrájíme na plátky vložíme do hrnce s 1/3 dávky tuku a kostičkami slaniny, orestujeme, za stálého míchání
  3. Do připraveného základu vložíme prošpikované, osolené maso, okořeníme divokým kořením, zastříkneme octem, do hrnce přidáme důkladně kartáčkem očištěný sitron, vše mírně podlijeme vodou
  4. Dusíme zaklopené doměkka, během dušení maso několikrát obrátíme a dle potřeby doplníme teplou vodu
  5. Měkké maso vyjmeme z hrnce, šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze druhé třetiny tuku a mouky
  6. Základ omáčky ještě rozředíme vodou, dochutíme hořčicí, cukrem a za občasného promíchání povaříme nejméně dalších 15 minut, během vařené do omáčky přidáme, po částech mléko a nakonec i smetanu
  7. Provařenou omáčku přecedíme přes hustý cedník a znovu krátce povaříme
  8. Všechnu šunky a okurky, co nám zbydou nakrájíme na nudličky, ty orestujeme nazbývajícím tuku
  9. Kýtu rozkrájíme na plátky, položíme na taléře, přelijeme omáčkou a ozdobíme nudličkami šunky a okurky.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy