REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Hamburger

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Aby byl hamburger šťavnatý, použijte jen čerstvé, ne zcela netučné hovězí maso, nejlepší je hovězí přední, mírně mramorované tukem, bez šlach a kostí.


Ingredience:
Recept na 6 porcí:
1000 gmletého hovězího masa
2 lžičkysoli
1 lžičkamletého pepře
worcesterská nebo sojová omáčka
Přílohy:
4 ksmenší keříková rajčátka
2 ksmalé cibulky
4 ksmalé kyselé okurky
6 kshamburgrových žemlí
6 ksplátků pevného sýra
6 kskřehkých salátových lístků
6 lžicmajonézy
2 lžičkyfrancouzské hořčice
olej na potření

Postup:

1. Mleté hovězí maso dáme do mísy
2. Přidáme sůl, worcesterskou nebo sojovou omáčku a pepř
3. Rukama směs důkladně prohněteme, tím všechny ingredience do masa zapracujeme
4. Celou směs rozdělíme na šest rovnoměrných dílů
5. Placky vytvarujeme v ruce, nebo si předem vytvoříme tvořítko (např. z petláhve vyřezaná kolečka), které pak směsí naplníme a urovnáme na plech nebo alobal potřený trochou oleje 6. Placičky i s podkladem dáme na chvíli do lednice, aby se zpevnily a uležely
7. Pánev nebo gril rozehřejeme na nejvyšší teplotu a pak jednotlivé placičky opékáme 3-4 minuty z každé strany
8. Na poslední minutu opékání položíme na vrchní stranu každého hamburgeru plátek sýra, až se mírně rozpeče poklademe ho plátky kyselých okurek
9. Žemle rozkrojíme a opečeme je na grilu nebo grilovací pánvi (v troubě nebo toustovači), aby byly na povrchu pěkně křupavé, opečeme je zásadně nasucho!
10. Řeznou stranu žemlí potřeme majonézou smíchanou s francouzskou hořčicí
11. Na spodní poloviny pečiva položíme tenké plátky rajčat, listy salátu a kroužky cibule
12. Pak přidáme po jednom hamburgeru s rozpečeným sýrem a plátky okurek na každou žemli
13. Přiklopíme druhou částí žemlí, trochu přitiskneme a ihned podáváme.

Poznámka:

– Maso si můžete umlít sami, pak ho dvakrát přemelte, aby bylo jemné. Použijte hovězí přední, mírně mramorované tukem, bez šlach a kostí.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy