REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gratinované brambory Dauphiné

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tento pokrm pochází z oblasti Dauphiné, což je horská oblast na jihovýchodě Francie. Základem jsou brambory nakrájené na tenké plátky, které se zapékají. Nejčastěji se brambory zalévají smetanou, někdy ale také mlékem, vývarem nebo dokonce vínem. Někdy se přidává na dochucení česnek, jindy jen sůl a pepř, prostě existuje spousty obměn tohoto receptu.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgbrambor
500 gtvrdého pikantního sýra (Ementál, Comté nebo například Gruyére)
400 mlsmetany na šlehání
1-2 ksvejce
čerstvě nastrouhaný mletý oříšek
černý mletý pepř
sůl
Na dohotovení:
větší utřený stroužek česneku
máslo na vymazání formy a máslo na brambory

Postup:

1. Omyté brambory oškrábeme, opláchneme a nakrájíme na tenké plátky
2. Připravené brambory nasypeme do velké mísy, okořeníme je pepřem a muškátovým oříškem, osolíme
3. V hrnku nejlépe pomocí metličky rozšleháme mírně osolené vejce se smetanou
4. Sýr nastrouháme nahrubo, smícháme se smetanou a promícháme s bramborami
5. Větší zapékací misku vymažeme máslem a utřeným česnekem, opatrně do ní přendáme brambory se smetanou
6. Povrch pokrmu ještě posypeme nastrouhaným sýrem a poklademe kousky másla
7. Dáme zapéct do trouby vyhřáté na 170-180 °C asi na 45 minut, nebo dokud se na bramborách neudělá křupavá krusta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy