REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Francouzské makronky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Makronky jsou původem z Itálie, ale největší zalíbení v nich našli právě Francouzi. Jsou malé, buclaté, křupavé navenek a měkké zevnitř, a přitom k jejich výrobě stačí jen tři základní suroviny: bílky, cukr a mandle. Recept podle cukrářky Ivety Fabešové.


Ingredience:
Rozpis na 40 kusů:
200 gmandlové mouky
200 gcukru krupice
200 gmoučkového cukru
756 gbílků
50 mlvody
1 kelímekmascarpone
potravinářské barvivo
malinový džem

Postup:

1. Moučkový cukr smícháme s mandlovou moukou
2. Cukr krupici a vodu necháme společně vařit, dokud nezhoustne a nedosáhne 118˚C (pokud nemáme po ruce cukrářský teploměr, poznáme tento okamžik jednoduchou zkouškou, když namočíme prsty do misky se studenou vodou, rychle jimi zachytíme trochu vroucího sirupu a ihned je zase ponoříme zpátky do vody, zchladlý cukr se nerozpustí, ale dá se hníst jako žvýkačka, ale pozor, když bude cukr svařený ještě o něco více, už se nebude dát po zchlazení hníst a bude se lámat jako karamel)
3. Bílky vložíme do mixéru, přilijeme horký cukrový rozvar a necháme šlehat až do vychladnutí, díky rozvaru pak bude sníh velmi pevný
4. Druhou část bílků vlijeme do směsi cukru a mandlové mouky a přimícháme pevný ušlehaný sníh, dobře promícháme a obarvíme potravinářskou barvou
5. Na plech vyložený papírem na pečení nastříkáme makronky o průměru 4 cm, necháme je asi 20 minut zaschnout při pokojové teplotě a poté pečeme v troubě vyhřáté na 160 °C přesně 10 minut, z plechu makronky sundáme až po úplném vychladnutí
6. Připravíme si náplň; smícháme mascarpone s malinovým džemem, poměr podle vaší chuti
7. Makronky naplníme krémem a spojíme je po dvou k sobě.

Doporučení:

Těsto nesmí být řídké příliš, potom makronky praskají! Čím více tekutiny se do nich přidá, tím víc zřídne, takže pozor zejména na potravinářské barvy. Musí být husté, aby se jich použilo co nejmenší množství, které pak tolik neovlivní konzistenci těsta.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy