REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Focaccia se šalvějí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italský chleba z bílé mouky s dolíčky na horní straně a výraznou chutí po česneku a šalvěji.


Ingredience:
600 gbílé chlebové mouky
21 gčerstvého droždí
3 lžíceolivového oleje
1 lžícenasekané čerstvé šalvěje
2 lžičkysoli
olej na potření a vymazání
mouka na pomoučení
vlažná voda
Na posypání:
4 lžíceolivového oleje
10 kslístků čerstvé šalvěje
4 ksstroužků česneku

Postup:

1. Rozdrobené droždí rozmícháme se 3 lžícemi vlažné vody, když je zcela rozetřené, přilijeme dalších 270-320 ml vlažné vody, promícháme a přidáme olivový olej
2. Mouku se solí prosejeme do mísy, přidáme tekutinu s droždím, vypracujeme měkké těsto a na lehce pomoučené pracovní ploše těsto 8-10 minut hněteme, aby bylo vláčné a pružné, dáme ho do olejem vymazané mísy, seshora potřeme olejem, zakryjeme utěrkou a necháme 90 minut kynout (těsto by mělo zdvojnásobit objem)
3. Potom těsto vyklopíme na pracovní plochu, opatrně do něho zapracujeme na jemno nasekanou šalvěj, poté rozdělíme na 2 bochníky, vyválíme do placek o průměru 25 cm, přendáme na plech vyložený pečicím papírem lehce potřeným olejem a necháme 30 minut kynout
4. Do placek uděláme prsty hluboké důlky a necháme opět 30 minut kynout, nakonec chleby potřeme olivovým olejem, zasypeme oloupaným, na drobno nasekaným česnekem a lístky šalvěje, vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme 25-30 minut
5. Po vyjmutí z trouby necháme lehce zchladnout a ihned podáváme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy