REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dýňový (tykvový) kompot

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V octovém nálevu odleželé kostky tykve, povařené s cukrem, zavařené proložené plátky citronu nebo pomeranče a dochucené hřebíčkem a skořicí.


Ingredience:
2 kgtykve
1,6 kgcukru krystal
2 lvody
0,5 locta
2 kscitrony nebo pomeranče
hřebíček
skořice

Postup:

1. Zralou tykev dobře omyjeme, překrojíme na čtvrtky, vydlabeme semena, oloupáme ji a nakrájíme na kostičky velké 2×2 cm
2. Vodu smícháme s octem, pak tímto roztokem zalijeme kostky tykve nasypané do porcelánové nebo smaltové nádoby, v chladu necháme odležet nejméně 12 hodin
3. Po odležení do nádoby s tykví nasypeme cukr a vaříme ji tak dlouho, až zesklovatí
4. Zcezený roztok povaříme do hustoty sirupu
5. Kostky tykve naskládáme do zavařovacích sklenic, proložíme je oloupanými kolečky citrónu nebo pomeranče a doplníme několika hřebíčky a špetkou skořice
6. Nakonec sklenice zalijeme hustým nálevem, dobře uzavřeme víčky a sterilujeme 30 minut při 85 °C.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy