REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Dušené artyčoky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční římský předkrm. Na olivovém oleji a čerstvých bylinkách podušené artyčoky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
4 ksmalé kulaté artyčoky
4 ksstroužky česneku
2 ksbobkové listy
2 lžícečerstvé majoránky
jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 1 ks citrónu
olivový olej
kolečka nebo měsíčky citrónu na ozdobu

Postup:

1. Ostrým nožem odkrojíme tuhé vnější listy artyčoků, stonek zkrátíme asi na 2,5 cm
2. Jednotlivé artyčoky rozkrojíme na půlky a vyjmeme střed hlavičky
3. Artyčoky dáme do větší pánve na smažení a přilijeme tolik oleje, aby artyčoky pokrýval do poloviny
4. Přidáme oloupané stroužky česneku, bobkový list a polovinu nastrouhané citrónové kůry
5. Dusíme na mírném plameni pod pokličkou asi 40 minut (artyčoky se musí dusit, ne smažit!)
6. Měkké artyčoky vyjmeme nejlépe děrovanou lžící nebo sítkem a necháme důkladně okapat, vytáhneme a zahodíme bobkové listy
7. Artyčoky dáme na předehřáté talíře, ozdobíme je zbývající nastrouhanou citrónovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citrónové šťávy
8. Takto připravené artyčoky servírujeme s plátky nebo měsíčky citrónu.

Doporučení:

Aby artyčoky před dušením nezhnědly, potřeme je trochou citrónové šťávy. Olej, v němž jsme artyčoky dusili, můžeme použít do salátových zálivek, má totiž příjemnou příchuť citrónu a koření.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy