REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí mozzarella

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Italský sýr vyrobený v domácích podmínkách.


Ingredience:
2 lplnotučného mléka
1 lžičkakyseliny citrónové
1/2 lžičkysyřidla
Roztok na skladování mozzarelly
250 mlsyrovátky (vznikne při výrobě)
250 mlvody
1 lžícesoli

Postup:

1 Mléko nalijeme do většího hrnce a rozmícháme v něm kyselinu citrónovou, pak zahřejeme na 38 ºC , teplotu musíme kontrolovat pomocí teploměru, zdroj tepla vypneme, přidáme syřidlo, chvíli mícháme tak 1 minutu, až se začne oddělovat syrovátka
2. Hrnec necháme v klidu a počkáme, až se nám v něm oddělí sražené mléko a tekutina, což může trvat chvíli, nebo také hodinu
3. Obsah hrnce scedíme, cca 250 ml syrovátky odložíme stranou, sraženinu necháme chvíli v cedníku, aby z ní odkapala přebytečná syrovátka
4. Základ na sýr vložíme do misky a 1 minutu zahříváme v mikrovlnné troubě, oddělíme tak zbylou tekutinu
5. Hmotu prohněteme rukama, podobně jako kynuté těsto, opět vložíme do mikrovlnné trouby a 30 sekund zahříváme, ale jen tak moc, aby jsme ho pak udrželi v rukou
6. Hmotu opět zpracujeme rukama jako těsto, sýr by měl být stále více pružnější, nakonec půjde vytáhnout až na metrovou délku, aniž by se trhal
7. Hotovou mozzarellu vytvarujeme do tvaru koule a uložíme ji do lednice do roztoku připraveném z vody, syrovátky a lžíce soli.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy